Tradycje Bożonarodzeniowe – dlaczego dzielimy się opłatkami

Okres Bożego Narodzenia to wiele zwyczajów i tradycji, które od lat są z nami. Dużo osób nie wyobraża sobie zupełnie tych dni bez dzielenia się opłatkami, i faktycznie w większości domów te niewielkie, białe chlebki po prostu są. Bowiem oplatki to po prostu mąka zmieszana z wodą, a później wypiekana przez kilka minut w piecu.

Znaczenie opłatka jest bardzo duże, a spożywanie go zaczęło się już w pierwszym okresie chrześcijaństwa. To wtedy właśnie opłatek zyskał miano symbolu duchowej komunii, zaczęto go też zabierać dla osób, jakie nie mogły brać udziału w nabożeństwie.

Z upływem lat opłatek się też stał symbolem Bożego Narodzenia, co ciekawe nie jedynie w naszym kraju, ale też wielu innych. Zwyczaj łamania się opłatkiem jest między innymi praktykowany we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków nie jest skomplikowana, ponieważ składają się one wyłącznie z dwóch składników, to znaczy wody i mąki.

Po odpowiednim wymieszaniu taka masa następnie jest prasowana na cieniutkie płaty i wypiekana przez kilka minut w piecu. Później płaty te są przycinane, pakowane i rozsyłane do kościołów i sklepów. Tradycyjne opłatki produkcja opłatków są w białym kolorze, i właśnie takie goszczą na wigilijnych stołach, ale można też dostać w różnych kolorach, przeznaczone dla zwierząt. Niejednokrotnie tłoczy się na opłatkach różnego rodzaju motywy, odbywa się to za pomocą specjalnych pras. Takie motywy przeważnie mają charakter religijny, lecz też spotyka się motywy świeckie, przykładowo zamki, pałace czy rośliny.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz