Negatywne aspekty picia kawy

Organiczny związek chemiczny czyli kofeina występująca w kawach oraz czekoladach niesie za sobą dużo kłopotów. Posiada ona właściwości psychoaktywne. Dodawana jest ona do wielu napojów energetycznych i słodyczy, jakich zadaniem jest pobudzenie osoby, która z tego korzysta. Pokrewne właściwości posiada teina, jaka jest głównym składnikiem herbat. Działa ona sporo wolniej lecz dłużej aniżeli kofeina, w celu postępowania w jak najdłuższym czasie sprawności fizyczne oraz psychicznej.

Picie kawy lub kofeiny w ogromnych ilościach jest nadzwyczaj niebezpieczne. Przede wszystkim wpływa na problemy z sercem, może wywoływać zgagę itp. Badacze stwierdzili, że kofeina może doprowadzić nawet do śmierci jeżeli w ludzkim organizmie ilość tego związku przekroczy 10 gramów. Jest to około 40- 120 filiżanek kawy. Szczególną uwagę powinny zwrócić damy które są w ciąży. Nosząc pod piersią swoja pociechę nie są w stanie nadużywać tych związków albowiem dawka nawet o połowę mniejsza dla noworodka ma prawo być śmiertelna.

Nie oznacza to, że mamy całkowicie wycofać się z tych napoi – wypróbuj kawa do ekspresu. Należy najzwyczajniej w świecie kontrolować się pod względem ilości. Jeśli dojrzejemy, że jesteśmy zbytnio pobudzeni, serce bije, jak by miało zaraz wyskoczyć nam z piersi należy skonsultować się z lekarzem oraz ograniczyć teina czy kofeinę do minimalnych porcji a najpoprawniej przestać je używać na pewien czas. W Polsce kultura picia herbaty nie jest bogata, jakkolwiek to powoli się zmienia. Polacy coraz entuzjastyczniej sięgają po różnego typu gatunki herbat doceniają Tobie rozpoznając jej wartości oraz smak. Herbata doceniana jest szczególnie przez Chińczyków oraz Anglików.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

1 komentarz

Dodaj komentarz