Jakie zalety mają tłoczone na zimno owocowe soki

Każdy z nas wie bardzo dobrze, że soki owocowe to samo zdrowie. Lecz to, co czasami można kupić w sklepach niekoniecznie nazwać można sokami. Syrop glukozowy, cukier, kwas cytrynowy czy niekiedy i barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce będzie ich więcej niż naturalnych owoców. Takich produktów zdecydowanie należy unikać, ponieważ niewiele one dadzą dla zdrowia, a w dużych ilościach mogą być wręcz szkodliwe.

Na pewno znacznie lepiej kupować soki wyprodukowane tylko z koncentratu, a najlepsze i najzdrowsze są tłoczone na zimno. Te od całkiem niedawna pojawiły się w sprzedaży, i od razu zaczęły się cieszyć ogromną popularnością, ponieważ posiadają liczne zalety. Przede wszystkim wytwarza się je wyłącznie ze składników naturalnych, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Dzięki temu zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, a także cennego błonnika. To jest także zasługą używanej do ich wytworzenia technologii. Takie soki tłoczy się bowiem na zimno, przez co unika się niszczącej składniki odżywcze obróbki termicznej.

Jeżeli taki produkt ma być ważny kilka miesięcy, to producent naturalnych syropów dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację. Pasteryzacja ta jest na tyle krótka, że skutecznie niszczy drobnoustroje, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki często są rozlewane do specjalnych worków wyposażonych w kraniki. Dzięki temu ich nalewanie jest niezwykle praktyczne i wygodne, a równocześnie kranik daje to, że do wnętrza nie przedostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz