Czyszczenie separatorów tłuszczu – jak się je wykonuje

Obiekty gastronomiczne, które stosują w kuchni dużo najróżniejszych tłuszczy, powinny zadbać o ich właściwą utylizację. Wylanie bezpośrednio do kanalizacji nie jest możliwe, bowiem przepisy na to nie pozwalają. Z tego też powodu w takich przypadkach konieczne będzie zainstalowanie dedykowanego separatora do oddzielania tłuszczu, który dokładnie oczyści ścieki z takiego zanieczyszczenia. Podczas instalacji separatora należy zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw. W pierwszej kolejności powinien on zostać dobrany pod względem parametrów do tego, co będzie spływać do niego z kuchni.

Dodatkowo należy go ustawić w takiej lokalizacji, aby był łatwy dostęp. Wynika to z tego, że regularnie trzeba będzie wykonywać serwis separatorów, i firma zajmująca się tym tematem musi mieć łatwy dojazd. Rzecz jasna takie firmy są przygotowane na różne dziwne sytuacje, dysponują też sprzętem mającym spory zasięg, ale zdarzają się przypadki, że nawet to może nie pomóc. Wszystko da się zrobić, lecz jeśli trzeba będzie wykonywać jakieś niestandardowe prace, to zapewne czyszczenie separatorów cena będzie też trochę inna.

Podczas użytkowania separatora w zbiorniku gromadzić się będą oddzielone tłuszcze, z tego też powodu co pewien okres czasu należy je wywieźć. Taki czyszczenie separatorów śląskie musi być wykonywane przez firmę mającą konieczne pozwolenia, a także wspominany wcześniej samochód do przewożenia takiego ładunku. Z reguły tego typu serwis odbywa się raz na miesiąc, lecz za każdym razem trzeba ustalić go indywidualnie.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz